Thursday, August 9, 2012

..KidZania [ Part II ]

.. sedikit lagi perkongsian tentang aktiviti luar yang lebih menarik selain dari lawatan ke KILANG- KILANG dan TEMPAT PEMBUATAN MAKANAN SEGERA..

.. ada yang mengatakan bahawa bermain BOWLING.. bermain di Taman Tema di Pusat Membeli Belah mendidik kanak- kanak melepak.. BENARKAH BEGITU??.. 

ATAU MEREKA YANG HANYA TAHU NEGATIF ITU TERLUPA BAHAWA BOWLING ITU ADALAH SALAH SATU JENIS SUKAN DALAMAN.. ATAU SELAYAKNYA KANAK- KANAK PRASEKOLAH DIAJAR BERMAIN PERMAINAN PADANG SAHAJA.. JADI TIDAK HAIRANLAH KITA MASIH BELUM ADA PENGGANTI SHALIN ZULKIFLI YANG MULA BERMAIN BOWLING SEAWAL USIA 5 TAHUN!!

.. JIKA BENAR, KENAPA KERAJAAN MALAYSIA TERCINTA BUKA PUSAT MEMBELI BELAH?.. ianya salah satu riadah bersama keluarga.. KENAPA BERSAMA KELUARGA DIPANGGIL RIADAH SEDANGKAN BERJALAN DAN MELEPAK SAHAJA DAN ADA KETIKANYA SEKADAR CUCI MATA??..

.. jawapannya adalah PEMIKIRAN YANG MASIH DI TAKUK LAMA!!.. sebagai ibubapa.. anak- anak duduk di rumah sahaja atau keluar berjalan- jalan bersama keluarga?.. :) TEPUK DADA TANYA DIRI SENDIRI..

  • BUKANKAH LEBIH BAIK AJAR ANAK MENGAJI DARI KELUAR KE PUSAT MEMBELI BELAH.. 
  • BUKANKAH LEBIH BAIK TANAM SEMUA JENIS MAKANAN YANG DI PERLUKAN LEBIH BAIK DARI BELI DI PASARAYA..
  • BUKANKAH LEBIH BAIK MENENUN DAN MEMBUAT BAJU SENDIRI DARIPADA MEMBELI BAJU DI PUSAT MEMBELI BELAH.

JIKA SEMUA DIATAS LEBIH BAIK. KENAPA TAK LAKUKAN??.. KENAPA HARUS MEMBELI DAN BERJALAN MENCARI SEMUA KEPERLUAN TERSEBUT??..

..sukar untuk membuka minda- minda mereka yang sentiasa berfikir bahawa ZOO, KILANG-KILANG DAN TEMPAT PEMBUATAN MAKANAN SEGERA SEPERTI KFC.. MC DONALD.. PIZZA tempat yang lebih baik untuk percambahan ilmu kepada kanak- kanak..

No comments:

Post a Comment